Hooikoorts: ventileren kan klachten sterk verminderen

13/05/2015 -


Hooikoorts: ventileren kan klachten sterk verminderen

Het pollenseizoen… we zitten er midden in. En steeds meer mensen hebben dan last van hooikoorts. Naar schatting heeft tussen de 12 en 28% van de Belgische bevolking hooikoortsverschijnselen en dit percentage blijft jaarlijks groeien.
Een juiste manier van ventileren kan gelukkig de klachten verminderen.
 
Ventilatie houdt pollen buiten
Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën in België en wordt veroorzaakt door het bloeien van bomen, bloemen en grassen. Een gezonde luchtkwaliteit in de woning zonder de aanwezigheid van pollen is essentieel voor het verminderen van de klachten. En hoewel de pollen binnenshuis te beperken zijn, kunnen ze zonder hulpmiddelen niet geheel worden voorkomen, omdat ze vooral door warmte en wind makkelijk de woning binnendringen. Dé oplossing voor het beperken van pollen in huis is ventilatie; een regelmatige afvoer van aanwezige lucht en de aanvoer van schone lucht kan mensen die last hebben van hooikoorts veel ellende besparen.
 
Natuurlijke of mechanische ventilatie

Voor de aan-en afvoer van lucht kan worden gekozen tussen natuurlijke of mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie gebeurt
door het openzetten van ramen en deuren, of door het plaatsen van ventilatieroosters in deuren en muren. Voor mensen die last hebben van hooikoorts, is dit echter geen ideale oplossing, omdat de pollen op deze manier nog steeds ongestoord  binnen kunnen komen.
Bij mechanische ventilatie wordt
de buitenlucht die binnenkomt eerst gefilterd, waardoor de pollen en het stuifmeel tegengehouden worden.  
Ventilatie zorgt voor gezonde binnenluchtkwaliteit

Niet alleen pollen en stuifmeel worden met deze manier van ventileren buiten de woning gehouden. Ook andere allergenen en ziekteverwekkers, zoals huisstofmijt en fijn stof, worden door de filtering tegengehouden en krijgen geen kans om te mengen met de binnenlucht en te resulteren in allergische reacties en allerlei ziektes. Een D-systeem uitgerust met een G3-filter houdt tot 85% van de stofdeeltjes tegen. Een hoogwaardig F6-filter, dat ook extra goed werkt om pollen en stuifmeel tegen te houden, houdt zelfs 99% van alles stofdeeltjes buiten de deur.
 
Wouter de Beukelaar van FIAQ, de federatie die gezonde binnenluchtkwaliteit promoot: “ Een juiste ventilatie is essentieel voor het bewaken van onze gezondheid. Mensen zijn zich nog lang niet genoeg bewust van de schadelijke stoffen die het huis kunnen binnendringen en een inbreuk kunnen doen op onze gezondheid. Gezonde binnenlucht bevordert niet alleen het welzijn, maar ook de slaap, de concentratie en het prestatievermogen.  En dankzij de speciale  pollenfilters kunnen dus ook de klachten van mensen die aan hooikorts lijden aanzienlijk worden verminderd”.

Over FIAQ

FIAQ (Federation of Indoor Air Quality) is een recent gelanceerd initiatief van Belgische leveranciers van ventilatiesystemen dat tot doel heeft om de bewustwording van gezonde luchtkwaliteit te verhogen. De drie pijlers die hierbij een belangrijke rol spelen zijn gezondheid, comfort en energie.
De leden van FIAQ zijn: Thermad Brink, Ubbink, Zehnder Group Belgium, Codumé, Systemair Belgium en Ventilair Group Belgium.
www.fiaq.be
 
     
 
 

Dealer corner

E-mail
Paswoord
Login
Thermad Brink Luchtverwarming bvba © 2017